Snel iets sappigs op tafel? Kies een gerecht dat past bij jouw moment. Richt je op garing, korst, saus, tijd, budget. Bepaal eerst jouw gewenste kern. Kies daarna een passende snit zoals kogel, entrecote, bavette, picanha, onglet. Gebruik pan of grill voor directe hitte. Laat het vlees kort rusten voor meer sappigheid. Snijd tot slot haaks op de draad. Zo krijg jij voorspelbaar resultaat zonder gedoe.
- 1. Steak frites (Franse klassieker)
- 2. Pepersteak met roomsaus
- 3. Tagliata met rucola plus Parmezaan
- 4. Biefstuk stroganoff
- 5. Chimichurri steak
- 6. Kogelbiefstuk met knoflookboter
- 7. Bavette met salsa verde
- 8. Onglet met sjalottenboter
- 9. Steak sandwich
- 10. Picanha met grof zeezout
- Vandaag nog proeven zonder gedoe
1. Steak frites (Franse klassieker)
Dep de steak droog. Verhit een zware pan tot zeer heet. Schroei beide zijden kort voor een diepe korst. Arroseer met boter plus knoflook. Haal op de gewenste kern eruit. Laat kort rusten op een warm bord. Maak een snelle jus van aanbaksels plus fond. Serveer met goudgele friet. Voeg rucola met citroenrasp voor frisheid. Snijd dun voor een zachte beet.
2. Pepersteak met roomsaus
Kies een malse snit met fijne marmering. Schroei kort in een hete pan. Haal eruit voor rust. Blus met cognac of bouillon. Roer aanbaksels los voor diepte. Voeg room toe tot een lichte nappage. Werk af met een klont boter voor glans. Lepel naast het vlees. Zo blijft de korst knapperig. Serveer met groene bonen of aardappels.
3. Tagliata met rucola plus Parmezaan
Bak de steak kort. Laat daarna rusten. Snijd dunne plakken haaks op de draad. Leg lauwwarm op rucola. Besprenkel met olijfolie plus citroenrasp. Schaaf Parmezaan voor zoute umami. Maal peper voor pit. Voeg kleine tomaatjes voor sap. Serveer direct. Knapperig brood geeft contrast met het warme vlees.
4. Biefstuk stroganoff
Snijd dunne reepjes. Schroei in porties kort voor kleur. Haal direct uit de pan. Fruit sjalot, paprika, champignon voor zoet plus bite. Voeg tomatenpuree voor diepte. Blus met bouillon. Roer tot een gladde basis. Voeg zure room voor romigheid. Leg het vlees kort terug. Werk af met peterselie. Serveer bij rijst of puree.
5. Chimichurri steak
Roer peterselie, oregano, knoflook, rode peper, azijn, olijfolie. Voeg citroensap voor fris zuur. Grill of bak de steak tot jouw garing. Laat rusten voor sapbehoud. Snijd dun. Lepel chimichurri naast het vlees. Proef, voeg zout of extra azijn. Serveer met geroosterde aardappels. Een simpele tomatensalade geeft lichtheid.
6. Kogelbiefstuk met knoflookboter
Dep droog, zout licht. Schroei kort in een hete pan. Arroseer met boter, knoflook, tijm. Haal op temperatuur eruit. Laat rusten. Meng zachte boter met knoflook, peterselie, citroenrasp. Leg een plak op het vlees. Laat zacht smelten voor aroma. Proef de balans zoals bij een vergelijkbare bereiding steakhouse El Toro in Echt tijdens een avond uit. Serveer met krieltjes plus seizoensgroente.
7. Bavette met salsa verde
Marineer kort met olijfolie, knoflook, citroenrasp. Veeg overtollige olie weg. Grill zeer heet voor snelle korst. Laat rusten. Snijd daarna haaks op de draad. Klop salsa verde van peterselie, kappertjes, augurk, citroensap, mosterd. Lepel naast het vlees. Zout op het einde. Serveer met geroosterde paprika of venkel. Voeg lauwwarme aardappelsalade voor vulling.
8. Onglet met sjalottenboter
Verwijder vliezen zorgvuldig. Schroei op hoog vuur tot een egale korst. Laat kort rusten. Klop boter met gestoofde sjalot, peterselie, citroenrasp. Voeg peper plus zout. Leg een plak op het vlees. Laat zacht smelten. Snijd dun, haaks op de draad. Serveer met witlof uit de pan plus aardappelpuree. Druppel wat braadvet voor extra glans.
9. Steak sandwich
Bak de steak kort. Laat rusten, snijd dun. Rooster stevig brood. Smeer een dunne laag aioli of mosterd. Leg rucola als basis. Verdeel vlees gelijkmatig. Voeg gekaramelliseerde ui voor zoet. Leg tomaat voor sap plus zuur. Druk kort aan. Snijd diagonaal. Serveer warm met zoete aardappelpartjes. Voeg komkommerpickle voor frisheid.
10. Picanha met grof zeezout
Snijd het vetkapje ruitvormig zonder vlees te raken. Wrijf in met grof zout. Laat het vet rustig uitsmelten in de pan. Draai om voor korst. Gaar verder in de oven tot net rosé. Laat vervolgens rusten. Schrap braadvet voor een snelle jus. Snijd dun, haaks op de draad. Serveer met maïs of groene salade. Voeg limoensegmenten voor fris zuur.
Vandaag nog proeven zonder gedoe
Kies eerst jouw garing. Selecteer daarna een snit die daarbij past. Gebruik pan of grill voor controle. Laat kort rusten voor sapbehoud. Snijd haaks op de draad voor een zachte beet. Lepel saus naast het vlees. Houd bijgerechten eenvoudig. Denk aan aardappels uit de pan plus een frisse salade. Proef, corrigeer zout, serveer direct. Zo haal jij stabiele kwaliteit uit elke steak.